25th of May 2018

Oculus

a fin de siècle love story through words, music, and dance

Powered by Merel Coebergh

 

This Cluster of Fascination will on this occasion be exclusively in Dutch

 

Oculus betekent ‘oog’ of een ronde opening in een gewelf waar een lichtbundel doorheen valt. Oculus werpt het licht op een andere tijd en de kunst van toen om te laten zien dat die nog steeds actueel en relevant is.

 

Debuutprogramma Londens Lief

In Londens Lief reist Oculus af naar 1895, het begin van het Fin de Siècle. Het is een periode getekend door een wirwar van verschillende kunststijlen, voortkomend uit een algeheel heersende mentale verwarring. Wetenschappelijke ontwikkelingen zoals de evolutieleer van Darwin en de psychologie van Freud stelden de mens in een heel ander daglicht. De mens droeg namelijk dingen in zich die hij liever ontkende. Nieuw verworven rijkdom en de ambivalente houding van de burgerij zorgden voor een langzame bevrijding van een zwaar gelovig en statelijk juk.

 

Thema

Dit verhaal wordt getekend door gender en een verboden liefde. Het schetst het dilemma van een Amsterdamse jongen tegen een achtergrond van welgestelde Londense kringen. Hij moet een moeilijke keuze maken neerkomend op ongelukkigheid in conformiteit, of een vrij bestaan in de schaduw.

 

Makers

Scenarioschrijfster Emily Reekers vertelt het verhaal met muzikale ondersteuning van Oculus’ strijktrio bestaande uit Simone van Hoof op viool, Merel Coebergh op altviool en Vanessa van Ast op cello. Zij spelen korte delen uit eind 19e eeuwse werken. Bijzonder is dat er geen complete werken worden gespeeld, maar dat er delen zijn geselecteerd om het verhaal door middel van muziek uit te drukken. Daarnaast combineert Daan Visser moderne en klassieke dans om de karakters en gebeurtenissen uit te beelden.

 

Inloop vanaf 19.30, start voorstelling om 20.15 uur stipt.

Vertelling, begeleid door muziek en dans.

 

Merel Coebergh (altviool)

Simone van Hoof (viool)

Vanessa van Ast (cello)

Daan Visser (dans)

Emily Reekers (scenario)

 

Tickets

Early Oculus : 25 Euro

Regular Oculus : 30 Euro

Facebook Event

 

a moving story about a forbidden love and the choice between fitting in or walking your own path, against the background of fin de siècle London.

“ Interpretation is the revenge of the intellectual upon art. ”

– Susan Sontag

Inloop vanaf 19.30

Start voorstelling om 20.15 uur stipt

Vertelling, begeleid door muziek en dans

 

Merel Coebergh (altviool)

Simone van Hoof (viool)

Vanessa van Ast (cello)

Daan Visser (dans)

Emily Reekers (scenario)

Date:
25th of May 2018
With:
Location:

Theatrum Vitae: Mayer Manor
nes 116–118, 1012 KE amsterdam

Time:

20:00 - 00:00

Doors Open:
19:30
Entrance:
Read more